De Engelse springer spaniel is de meest populaire jachthond in Engeland.

De springer spaniel is een "dual purpose" jachthond
De springer spaniel is samen met de cocker spaniel van alle spanielrassen in Engeland overgebleven als de meest bruikbare "dual purpose" jachthond. De veelzijdigheid van de springer spaniel is uniek. Een springer wil altijd jagen. Ook al is er geen lucht van wild, dan nog gaat een springer de dekking in, enthousiast als hij altijd  is, want misschien, ook al is er geen lucht, zit er toch nog een konijn of een fazant. Daarom zal een springer altijd elk stukje dekking afzoeken.

Constant zoekend naar wild
Omdat jacht in verschillende soorten terreinen plaats vindt, hoort een springer veelzijdig te zijn en moet hij met alle soorten dekking overweg kunnen. Hij moet in de duinen niet bang zijn voor duindoorns en dikke braamproppen willen aanvallen, waarbij hij een gaatje zoekt, zich naar binnen vecht en met zijn volle gewicht "de bramen over zijn rug naar achteren gooit".
Een springer moet bereid zijn velden met biezen, heide, varens of riet en akkerland met bieten of groenbemesters af te zoeken naar wild. Dan weer zijn kop hoog, dan weer laag en steeds een mooi zoekpatroon lopend met een staart die steeds kwispelt en samenwerkt met zijn achterlijf.

Hoge leerbaarheid
Springers moeten wild opstoten en direct gaan zitten om de jager de kans te geven het wild te schieten. Een springer spaniel houdt van water. Apporteren over water of uit water is geen enkel probleem. Apporteren doen springers van nature. Ze horen zacht in de bek te zijn. Springer spaniels zijn doorgaans makkelijk te trainen en ze hebben een ontzettende “will to please” en een heel plezierig karakter. Reden voor ons om voor dit prachtige ras te kiezen.